fbpx

Do-In Yoga

 

Lessen in het ritme van de jaargetijden

Ben jij uit Balans, of voel jij je stijf of te los, en zit je vast.

Of wil je graag bewegen en hou je helemaal niet van sporten?

 

Terug te komen in balans, je hoofd, je lichaam, je hele systeem.
Ga eens voor een Do-In Yoga les van MijnYoga

Wat is Do-In Yoga eigenlijk?

Er bestaan natuurlijk vele vormen van Yoga. Do-In Yoga is één van deze vormen van Yoga.
Do-In betekent officieel in de Oosterse Geneeskunde (TCM): Do = De Weg en In = Naar Binnen.
Oftewel: Do-In betekent “Het bevorderen van de circulatie in je lichaam  door je ledematen te strekken en te bewegen”.

Natuurlijk met meditaties, ademoefeningen.

Het in balans brengen van de energiestroom (ki) in je lichaam is het belangrijkste doel van de lessen. De energiebanen, oftewel Meridianen, laten we stromen met behulp van de oefeningen terug in balans, niet te vol (jitzu), te gespannen/strak of te leeg (kyo) te slap/te week.
Daarnaast Yin (rustige oefeningen maar ook Yang (energieke) oefeningen zijn nodig om hier te komen.

De bewegingen zijn in volgorde van de Chinese Orgaanklok (het ritme van de sterkte van de meridianen van de dag)  en de volgorde van de  5 elementen-leer (Shen-cyclus, voedend) is fijn om te beoefenen.
Balans in je lichaam, meer rust, balans brengen in Yin en Yang.
Dit voorkomt letterlijk teveel stress in je lichaam en laat deze wegvloeien, maar ook andersom, als je geen energie hebt om je lichaam te leren om meer energie te creëren.

Do-In is meer dan yoga, je leert namelijk ook te voelen waar blokkades zitten. Je leert dus te luisteren naar je lichaam en ook leer je de grenzen kennen. Hoe vaker je Do-In beoefend hoe beter je ernaar gaat luisteren.
Teven is Do-In voor iedereen te volgen, geschikt voor alle leeftijden. Ook is deze makkelijk; je kunt de oefeningen precies in je eigen kunnen volgen, aangepast of zelfs voor de meer ervaren yogi meer uitgebreidere oefeningen. Oftewel, ki gaat weer stromen al ga je een centimeter in de houding of je legt je neus op de grond. Het heeft beiden effect en bevorderd de gezondheid.

Do-In wordt gegeven vanuit je krachtcentrum, de Hara, oftewel je onderbuik.
Je verbindt je Lichaam en Geest. Om je vanuit verzachting je te kunnen versterken. Met bijvoorbeeld fysieke problemen, bijvoorbeeld rugpijn voel je afnemen en misschien zelfs bij langere beoefening voel je zelfs de klachten afnemen.
Wat ook bijzonder is dat je leert te ontspannen in je weerstand. Door bijvoorbeeld een oefening te doen breng je je aandacht in dit gebied van je lichaam, je ademt ernaar, dan geef je je lichaam de tijd om te verzachten, te ontspannen. Wat vervolgens weer ruimte geeft. En rust.
Het betekent dat je lichaam zich opent vanuit een natuurlijke beweging.

Uw yogadocente, Geke:
“Om heel eerlijk te zijn geef ik nu meer dan 10 jaar les, maar mijn zoektocht naar waarom Yoga zo goed voor je is, is helemaal beantwoord aan het einde van mijn Do-In opleiding.
Tijdens een workshop in 2019 maakte ik kennis met Do-In en ik was verkocht. Hier lagen de antwoorden mijn vragen “Wat doet Yoga met je”, “Waarom is het zo goed voor je”, “Waarom die houding” of “Waarom heeft het zoveel effect op mij”.
Die zoektocht heeft echt 10 jaar geduurd.
Al leer ik elke dag weer iets meer erbij.

Door de lessen in het hele jaar in volgorde van de jaargetijden en de 5 elementen te geven, voelt het net of je juist die les die week nodig had.
De filosofie achter Do-In Yoga gaat ervan uit dat alles met elkaar in verbinding staat. De 5 elementen leer laat dat zien. Zo hebben alle houdingen die we aannemen, strekking die we doen, drukpuntoefeneingen en ademhalingsoefeningenen een verbintenis met de werking van een bepaald orgaan in ons lichaam. In de TCM heeft elk orgaan een specifieke werking met een eigen Meridiaan. Tevens zijn aan de 5 elementen leer emoties verbonden.

In mijn Ebook die ik momenteel aan het schrijven ben leg ik je uit wat ik bedoel met de 5-elementen leer.
Zo interessant.

Waar komt Do-In eigenlijk vandaan?

 

Do-In heeft zijn oorsprong in China , ongeveer 500 v. Christus.
Het is een oefenkunst die direct is gekoppeld aan de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) met als uitgangspunt de werking van Yin – Yang, Ki en de energiestroom in de meridianen.
Omstreeks 1400 na Christus is deze oefenkunst (Tao Yin) samen met andere boeken over interne geneeskunde van “De Gele keizer”, in Japan terecht is gekomen en is daar verder ontwikkeld onder de Japanse naam Do-In.
In China werd Do-In weder opgepakt als Shiatsu. Deze werd beoefend ten eerste voor jezelf als onderhoud. Meer als een aanvullend onderhoud op de behandelmethode, maar ook vooral gericht is om ziekten te voorkomen.

Het is een eeuwenoude oosterse bewegingskunst, die het zelf genezend vermogen van het lichaam activeert.

 

Welk momenten van de week Yoga?

Maandagavond en Dinsdagavond
Do-In Easy Power:
Do-In Yoga met Zonnegroeten (Natuurlijk zou het geen MijnYoga zijn als er geen andere soorten Yoga aan de lessen toegevoegd worden).

Dinsdagochtend, Woensdagochtend en Donderdagavond (en als er belangstelling is; donderdagochtend)
Do-In Easy Flow:
Do-In Yoga met zeker ook componenten uit de Dru Yoga (blijven lessen van MijnYoga).

Wanneer zijn er lessen en wanneer worden deze gestart?

Update is:
De lessen beginnen per ingang van 1 oktober 2023.
Kijk naar lesrooster onderaan pagina over de vakanties en de weken waar geen lessen gegeven worden.

Wat zijn de kosten?

Kosten staan duidelijk aangegeven in tarieven, u kunt hier alles terugvinden over kosten van allerlei soorten lessen, cursussen, workshops e.d.

Waarom 2 verschillende lessen Do-In?

Er zijn vele verschillende mensen, zo wil de ene persoon een snelle en wat pittigere les en zo wil een ander een rustigere yoga les. Het is heel persoonlijk welke les het beste bij je past.
Het enige advies wat ik hier kan geven is, ervaar eens een les, ga voor een proefles en ontdek jou favoriete les!!

 

Do-In Easy Flow

                                   ——

Do-In Easy Flow zijn de reguliere lessen met alleen Do-In.
Per les, per groep wordt gekeken naar aanpassing, maar in principe zijn al deze lessen hetzelfde.
Elke les heeft zijn eigen thema die behoort bij het jaargetijde/element waar we ons in bevinden.
B.v. we beginnen 1 oktober 2023.
Op dat moment bevinden we ons in het element Metaal. De meridianen Long en Dikke Darm (die partners zijn in dit element)  hebben hier de meeste energie. En hebben hier de meeste aandacht nodig. Veel houdingen zijn dan de basis over de Long en Dikke Darm Meridiaan.
Thema’s kunnen zijn “Ademruimte” of “Loslaten”.

In elke les beoefenen we wel de volgorde van de Chinese Orgaanklok of de Shen-cyclus vanuit de TCM.

Do-In Easy Power

                                   ——

Do-In Easy Power zijn Do-In lessen die sneller gaan, pittigere houdingen bevatten. Met zonnegroeten, vinyasa’s.
Deze lessen zorgen er voor dat je je lege Yang kwijt kunt. Alvorens je weer terug in Balans komt. In de eindontspanning ontdek je meteen dat je alle stress los kunt laten door eerst je hart wat sneller te laten kloppen om vervolgens in de rustigere houdingen (al zijn deze niet minder makkelijk/moeilijk).
Zonder dat je het weet kun je uit je hoofd komen door eerst een aantal zonnegroeten te beoefenen om weer rustiger in je systeem te komen.

Verder is de les precies het zelfde als de lesopbouw van Do-In Easy Flow, alleen meer actie.

Ik hoor je denken; wat is lege Yang? Drukte uit in je hoofd, drukte in je lichaam, laten zakken. Energie uit je hoofd, laten zakken, het teveel aan Yang naar beneden brengen.  Oftewel er is te weinig Yin, rustig, zachte daardoor ontstaat onrust; lege Yang.

Contact:
tel:  06-28961721
e-mail: info@mijn-yoga.nl

Bezoekadres:
Yogastudio Mijn Yoga
Zuiderzeeweg 11
8356VV  Blokzijl

© 2023 Yogastudio Mijn Yoga

Algemene voorwaarden

Chat openen
Hallo,
Heb je een vraag over Mijn Yoga? Je kunt me altijd een berichtje sturen, ik stuur bijna altijd meteen een berichtje terug.
Hartelijke groet,
Geke
Mijn Yoga